Cum să-ţi faci propriul microscop

Lecţie de Profesorul Trăsnit, ilustrată de Nura El-Sayed

Cateodată, "Universul mic" este atât de mic, încât este imposibil de observat cu ochiul liber. Dar lucrurile nu sunt aproape niciodată ceea ce par a fi. Priviţi-le şi dintr-o altă perspectivă - folosiţi un microscop construit chiar de voi:

microscop1.jpg1.Varianta simplă

Vă trebuie un breloc sau un pointer (indicator) laser de culoare verde, o oglindă de mici dimensiuni şi o picatură de apă.
Este de preferat ca picătura de apă să fie colectată dintr-o vază cu flori, astfel ştim sigur că ea conţine microorganisme ce vor putea fi observate.

Tot ce trebuie să faceţi este să asezaţi oglinda cu faţa în sus pe o masă, să puneţi picătura de apă pe oglindă, să stingeţi lumina şi să proiectaţi raza laser prin picătură. Oglinda de dedesubt va reflecta imaginea obţinută fie pe tavan, fie pe un perete al camerei, în funcţie de unghiul pe care îl face raza cu oglinda.

microscop2.jpg2.Varianta complexă

Veţi avea nevoie tot de un laser de culoare verde, un băţ de frigăruie sau o scobitoare, un cleşte pentru rufe, o veioză şi câteva cărţi.

Va trebui să prindeţi băţul de frigăruie de abajurul veiozei cu ajutorul cleştelui de rufe, astfel încât să stea puţin înclinat. în vârful băţului puneţi picătura de apă, iar laserul îl aşezaţi pe un teanc făcut din cărţi, astfel încât să se situeze la aceeaşi înălţime cu picătura.

microscop1-2.jpgCând veţi porni laserul şi veţi stinge lumina în cameră, veţi vedea proiecţia conţinutului apei pe peretele camerei.

Ştiaţi că:
Numărul de bacterii ce se află în gura unui om este mai mare decât numărul oamenilor de pe Terra. Acestea sunt de două feluri: bacteriile bune, care ajută la digestia hranei încă din timpul masticaţiei şi bacteriile rele, cele care produc cariile.