Să construim o busolă

Lecţie de Profesorul Trăsnit, ilustrată de Nura El-Sayed

00-profu.jpgPământul este un magnet imens. Ca orice alt magnet, el are doi poli (nord şi sud). O busolă ne poate ajuta să determinăm direcţia acestor poli; iar când te afli la un început de drum, ai nevoie să ştii în ce direcţie să mergi. Aşa că haideţi să construim una!

E simplu să construim o busolă, o să vedeţi. Avem nevoie de: ac de cusut, magnet sau o bucată de ţesătură de mătase naturală, forfece, carton, borcan, creion, o frunză, apă şi, dacă se poate,o busolă pentru verificarea rezultatelor.

001-d-materiale.jpgÎncepeţi prin a magnetiza acul de cusut: fie îl lipiţi de magnet, fie îl frecaţi de bucata de mătase. Este mai eficace să-l lipiţi de magnet şi să-l lăsaţi aşa până pregătiţi corpul busolei. Aveţi două variante:

%nbsp;

002-experiment1.jpg1. Umpleţi borcanul cu apă şi aşezaţi uşor frunza ca pe o bărcuţă. Puneţi şi acul magnetizat pe frunză, astfel încât nici frunza, nici acul să nu atingă pereţii borcanului. Aşteptaţi ca acul să se poziţioneze şi să se stabilizeze. Acum ar trebui să vă indice direcţia N-S. Verificaţi cu ajutorul busolei.

 

001-experiment1.jpg2. Tăiaţi un pătrat de carton cu latura de aproximativ 2 centimetri de care legaţi aţa. Înfigeţi acul în centrul pătratului (este punctul unde se întâlnesc cele 2 diagonale). Acul trebuie aşezat astfel încât să stea orizontal când atârnaţi cartonul de aţă. Legaţi celălalt capăt al aţei de mijlocul creionului şi reglaţi lungimea acesteia în aşa fel încât, atunci când aşezaţi creionul pe marginea borcanului, cartonul să fie cât mai în centru, fără să atingă pereţii acestuia. Aşteptaţi ca acul să se oprească din mişcare şi verificaţi cu ajutorul busolei dacă direcţia indicată este cea corectă, nord-sud.

 
 

Ştiaţi că:

Magneţii sunt folosiţi în motoarele electrice şi în generatoarele ce alimentează în fiecare zi televizoarele, computerele şi becurile din casă?