Să construim o plută

Lecţie de Profesorul Trăsnit, ilustrată de Nura El-Sayed

Încă de la începuturile istoriei, omului i-a plăcut să călătorească.

Primele "autostrăzi" folosite de el au fost apele. Râuri, fluvii, mări şi oceane erau brăzdate în lung şi în lat de bărci şi corăbii, primele dintre ele propulsate de forţa braţelor vâslaşilor, iar mai apoi de forţă vântului ce umflă pânzele temerarilor navigatori porniţi în explorare. Cea mai simplă ambarcaţiune construită de om este pluta, câteva trunchiuri sau crengi de copac legate între ele. În vechime, la noi în ţara, trunchiurile de copaci tăiaţi din pădurile de munte erau legate între ele, formând astfel plute ce coborau pe râuri până la Galaţi, unde acest lemn era folosit la, ce credeţi?, la construcţia CORĂBIILOR, surorile lor mai avansate.

Vă propun acum să construim o mică plută cu vele, pe care o puteţi testa într-un mic bazin, în parc sau chiar în cadă.

Varianta simplă

barcute-1.jpgAveţi nevoie de trei dopuri de plută, două elastice pentru borcane, două scobitori şi o bucată de hârtie sau carton. Întâi prindeţi dopurile între ele cu elasticele de borcan, iar apoi, într-unul dintre dopurile din capăt, înfigeţi una sau două scobitori şi hârtie, în formă de dreptunghi, dacă aţi montat două scobitori, sau în formă de triunghi, dacă aţi montat o scobitoare.

barcute-2.jpg 

Varianta mai complicată

barcute-c-2.jpgPentru a construi această plută, aveţi nevoie de 10-20 crenguţe cam de 20 cm lungime, alese să fie cât mai drepte, patru crenguţe ceva mai subţiri, de lungime 15 cm, o papiotă cu aţă rezistentă, o foaie de hârtie de 10 X 10 cm şi două beţe de îngheţată. Începeţi prin a lega între ele crenguţele de 20 cm, ataşând la capetele plutei formate două dintre cele patru crenguţe de 15 cm. Nu uitaţi să prindeţi între ele, cam la jumătatea plutei, al treilea băţ de 15 cm perpendicular pe acestea, formând astfel catargul. Acum luaţi bucata de hârtie şi găuriţi două dintre colţuri şi punctul de la jumătatea laturii opuse acestora. Aşezaţi hârtia cu gaura astfel obţinută pe catarg, iar apoi legaţi în vârful catargului cel de-al patrulea băţ de 15 cm, la capetele căruia fixaţi celelalte găuri din colţuri. Legaţi patru aţe din vârful catargului până la fiecare colţ al plutei, pentru a mări rezistenţa acestuia. Acum nu vă mai rămâne decât să fixaţi cârmele. Luaţi beţele de îngheţată şi legaţi-le în laterale în spatele plutei, perpendicular pe suprafaţa acesteia.
 
barcute-c-1.jpg

Ştiaţi că

În 1947 o plută cu vele numită Kon-Tiki a traversat Pacificul din America de Sud până în Insulele Polineziene. La cârma ei s-a aflat exploratorul norvegian Thor Heyerdahl.