INTERVIU cu astronomul Adrian Şonka

Realizat de Adina Rosetti

“Am prieteni şi pe pământ, dar şi pe cer”

Nu-i aşa că v-ar plăcea să ştiţi numele tuturor stelelor şi constelatiilor, să descoperiţi unele noi şi, cine ştie, poate chiar să călătoriţi cândva în spaţiul cosmic? Atunci ar trebui să începeţi cu puţină astronomie… Măcar ca să ştiţi de ce are cerul culoarea albastră şi cum aţi putea să ajungeţi în camera de alături fără să mai treceţi prin holul dintre ele. Asta s-ar putea întâmplă dacă aţi adapta o gaură de vierme la mărimea apartamentului vostru. Dar până atunci, vă invit să faceţi cunoştinţă cu Adrian Şonka, astronom de meserie, pe care puteţi să îl găsiţi la Observatorul Astronomic pentru public din Bucureşti. Noi am stat de vorbă cu el şi l-am tras de limbă despre misterele Universului, teoria Big Bang-ului şi altele.

adrian sonka 2.jpgDragă Adrian, în primul rând, ce este şi ce face un astronom?
Un astronom este un om de ştiinţă care se ocupă cu studiul obiectelor din spaţiul cosmic. Un astronom nu observă întreg universul, ci doar anumite obiecte sau doreşte să afle doar anumite date despre o planetă sau o stea anume.

Cum ai descoperit astronomia şi cum te-ai hotărât să faci din asta o profesie?
Am descoperit astronomia citind cărţi despre OZN-uri în care se discuta despre constelaţii. Am aflat cu surprindere că unele stele au nume şi, ca să aflu dacă este adevărat,  a trebuit să caut cărţi de astronomie. După ce am citit prima carte de astronomie, m-am apucat de observaţii astronomice şi de învăţat constelaţiile.
După câţiva ani am vizitat Observatorul Astronomic pentru public din Bucureşti şi am rămas acolo ca persoană care arată altora cerul. După caţiva ani am început să fac observaţii astronomice ştiinţifice, pe care le combin cu popularizarea astronomiei.

Ce îţi place cel mai mult la meseria ta?
Cel mai mult îmi place că observarea cerului a făcut că nicio parte din lumea înconjurătoare să nu mă sperie. Am prieteni şi pe pământ, dar şi pe cer.

adrian sonka.jpgCare a fost cel mai frumos/spectaculos eveniment astronomic pe care l-ai urmărit?
Eclipsa totală de Soare din 11 august 1999 a fost cea care rămâne evenimentul astronomic favorit. Am văzut cum în două minute s-a făcut noapte, totul cu ochiul liber de pe un deal, împreună cu alte sute de pasionaţi de astronomie.

Cum ai explica unui copil:

- ce este aceea o “gaură de vierme?”
O gaură de vierme este o scurtătură prin Univers. Este ca şi cum ai avea în camera ta o gaură în zid care ţi-ar permite să treci în camera de alături fără să mai trebuiască să mergi pe hol.

- de ce are cerul culoarea albastră?
Cerul este albastru pentru că lumina Soarelui se împrăştie în aer (în atmosfera). Lumina albastră din curcubeu se potriveşte cu tipul de aer din jurul nostru şi se împrăştie în toate direcţiile.

- ce înseamnă că univerul este infinit
Universul nu este infinit, dar nu putem ajunge niciodată la capătul lui din cauza că se măreşte neincetat

- teoria Big Bangului
Big Bangul este simplu: acum 14 miliarde de ani universul era foarte mic şi fierbinte, iar materia din interiorul lui se comportă după anumite reguli pe care nu le cunoaştem. La un moment dat, nu se ştie de ce, Universul, spaţiul cosmic de fapt, a început să se mărească, racindu-se. Acesta este Big Bang-ul, momentul când Universul a început să se mărească.

- ce înseamnă “materie întunecată”
Materia întunecată este materie care se află în univers, dar pe care nu o putem vedea. Ştim însă că există pentru că are forţă de atracţie. Practic, ştim cum funcţionează, dar nu ştim ce este.

Crezi că există şi alt univers în afară de cel pe care îl cunoaştem?
Nu există un alt Univers în afară de acesta. Există însă obiecte din Universul nostru care nu vor putea fi observate niciodată. Noi vedem doar universul observabil.

adrian sonka 3.jpgDacă ai descoperi o stea/ planetă/ galaxie nouă, ce nume ai vrea să-i pui?
Din păcate, dacă aş descoperi asemenea obiecte, nu aş avea dreptul să le denumesc după cum vreau eu. Doar cometele primesc numele descoperitorului. Dacă aş descoperi ceva, aş preferă mai degrabă să se ştie că eu am făcut descoperirea.

Dacă ai putea să călătoreşti în spaţiul cosmic, unde ai vrea să ajungi?
Mi-ar plăcea să merg la Saturn pentru inelele sale. Apoi aş pleca să vizitez alte sisteme solare, dar mă voi opri şi la Marea Nebuloasă din Orion.

Ce mister al Universului ţi-ar plăcea să rezolvi?
Eu ştiu că nu voi rezolva niciun mister al Universului, din lipsa instrumentelor de observaţie performante. Mi-ar plăcea însă să descopăr comete şi să le observ un timp îndelungat.

Dacă aş vrea să mă fac astronom când voi fi mare, ce ar trebui să ştiu/studiez de acum?
Cine doreşte să se facă astronom profesionist va trebui să aibă o înclinaţie spre matematică şi fizică, spre ştiinţă în general. Curiozitatea faţă de lumea naturală înconjurătoare este un prim pas pentru o carieră în ştiinţă.

Recomandă-ne o carte pentru copiii care visează să descifreze misterele universului…
La modă acum sunt cărţile cu George, de exemplu „George în căutare de comori prin Univers”, foarte uşor de înţeles. Eu am una acasă pentru copii mei.