...Cu tutu roşu

Poveste de Laura Grünberg, ilustrată de Zelmira Szabo

Știți deja problema mea…Băiatul meu nu se scoală dimineața până când nu îi spun o poveste. Da. Ați citit bine. De adormit adoarme ușor, dar  nu se scoală fără povești…și nu orice fel de povești…. Odată mi-a cerut să îi spun o poveste cu ”Î din i” sau una despre ”Căutarea de sine”! Acum, tocmai mi-a cerut să îi spun una despre Universul mic…..  Iată ce i-am spus:

În ziua când a împlinit șase ani, Iosif a primit în sfârşit cadoul mult visat - maşina roşie teleghidată. Ce bucuros a fost! S-a jucat ore în şir exersând manevre de "Formula 1" prin toată casa. Apoi, a ieşit afară să le-o arate prietenilor. Bineînţeles că toţi l-au invidiat. Iosif era foarte mândru, însă discuţia pe care a auzit-o l-a pus pe gânduri. Prietenul lui, Vlad, l-a întrebat pe George, cel mai mare dintre ei.
il3.jpeg       - Auzi, George... ce se întâmplă cu lucrurile când închidem ochii?
       - Nu înţeleg, a zis George.
       - Cât timp noi dormim, parcul nostru mai este sau ...?! Dacă eu închid acum ochii, bicicleta mea mai este?
       - Sigur. O văd eu.
       - Dar dacă nu se uită nimeni la ea, nu dispare?

Ceilalţi copii chicoteau: "Din nou, savantul nostru cu întrebări..." Dar Vlad nu se lăsă.
       - Serios, George, tu eşti sigur că toate lucrurile - iarba, bicicleta, maşina asta grozavă a lui Iosif, mai sunt şi când nimeni nu se uită la ele?

George, care uneori mai şi ştia să răspundă la întrebările ciudate ale lui Vlad, dădu din umeri.
       - Cred că da.
       - Da ce, mă, zise altul, ce, când noi dormim, tu crezi că dispare lumea? Unde să dispară...
       - Nu ştiu, zise Iosif, am întrebat.

Atunci... poate că dispare şi ... şi mama... şi tata... şi cel care vorbea începu să râdă.
       - George, spune-i că e o prostie. Hai mai bine să facem un fotbal.

Toţi au pornit-o către teren uitând de această discuţie. Numai Iosif, cu maşina în mână, se gândea la întrebarea lui Vlad. Oare când doarme, maşina lui mai este? Toată ziua s-a frământat. Închidea ochii şi apoi deschizându-i brusc se uita în jur să vadă dacă toate sunt la locul lor. Erau. Încă o dată. Ochii închişi. Parcă nimic nu se schimba. Dar dacă... nu putea fi sigur. Iar noaptea?! Dormea ore în şir... maşina putea dispărea.

ilustratie Zelmira - 1 - Laura Grunberg ...jpgA încercat să nu doarmă în prima noapte. Voia ca toate să rămână la locul lor. Lui îi plăcea camera aşa cum era, maşina exact cum era. Spre dimineaţă l-a furat somnul. Nici în următoarele nopţi nu a reuşit să rămână tot timpul treaz. Avea cearcăne la ochi şi părinţii erau tare îngrijoraţi.

Iosif şi-a amintit că citise o poveste în care fiul cel mic al unui împărat salvase merele de aur rămânând treaz noaptea cu ajutorul unor săbii înfipte în jurul său. În locul săbiilor, Iosif luă o cutie de ace şi le împrăştie pe pernă. Cum îl lua somnul, punea capul jos, se înţepa şi se trezea.

A reuşit în acest fel să nu mai doarmă. Îl rugă şi pe tatăl lui să facă la fel, ca nu cumva să dispară mama. Bineînţeles că cei mari n-au înţeles nimic din spaima lui. Au chemat doctorul. Iosif a închis ochii. Îl ura pe doctor. El putea să dispară.

il4.JPGDupă câtva timp, îl vizită Vlad, întrebându-l ce are.
       - Nimic, i-a spus Iosif. Dar eu cred că tu ai dreptate. Nu putem fi siguri de ce se întâmplă cu toate din jurul nostru atunci când noi nu le privim. Eu nu vreau să se întâmple ceva cu maşina mea. De aia nu dorm. Ţie chiar nu-ţi pasă?
       - Ba îmi pasă, zise Vlad. Dar, decât să mă certe ... Ai mei nu discută:  la 9 și jumătate, ochii închişi! Am încercat, dar ... şi apoi, gândeşte-te, stai treaz la tine în cameră, dar restul lumii? Marea, cofetăria din colț, tableta... ce fac când nimeni nu le priveşte?
       Apoi adăugă trist:
       - Nu putem, băi, numai noi, să salvăm lumea... dacă o fi să mai dispară câte ceva, asta e... "Aşa a vrut Domnul", cum zice bunica.

Iosif nu l-a ascultat nici pe Vlad. Maşina lui nu trebuia să dispară. Ţinea la ea ca la ochii din cap. De atunci, inventează tot felul de strategii, ca să nu doarmă și să fie astfel sigur că o bucăţică de lume- care include maşina lui roşie- este salvată astfel de la o posibilă dispariţie.

Dar oare cât va rezista?  Dar cu restul lumii ce facem? Dacă ne vom trezi într-o dimineaţă şi vom observa că ceva drag nouă - o bancă, o fotografie, sau cine ştie... soarele - a dispărut din neatenţia noastră? Oare ce e de făcut?